TYDZIEŃ PROMOCJI ZDROWIA w Nowych Iganiach
W ramach podniesienia poziomu edukacji wśród młodzieży na temat zdrowego odżywiania zorganizowano akcję promującą zdrowe odżywianie.
Na zajęciach Wychowania Do Życia w Rodzinie uczniowie oglądali krótkie filmy dotyczące zdrowej diety, piramidy żywieniowej, porcji posiłków, jakie powinny spożywać w swoim wieku. Uczniowie klas I A, II A, III A przygotowali lekcje kulinarne, na których wykonywali samodzielnie przekąski, desery i napoje.
Nie zawsze były to potrawy dietetyczne i zbilansowane, dlatego uczennice klasy III A i III B wykonały gazetkę „Żyj smacznie i zdrowo” promującą zdrową dietę. Na zajęciach wychowania fizycznego uczennice obliczały swoje wskaźniki BMI, które informują o prawidłowej wadze, nadwadze czy niedowadze. Kolejnym przedsięwzięciem promującym zdrowe odżywianie było:
SPOTKANIE Z PANIĄ DIETETYK
27 kwietnia 2017r. na zajęcia WDŻ dla dziewcząt z klasy II A i II B przyjechała Pani Dietetyk Marzena Myślińska, która przedstawiła uczennicom informacje o zdrowym odżywianiu. Dziewczynki obejrzały prezentacje multimedialną o tym: ile?, co?, jak? i kiedy? nastolatki powinny jeść (piramida żywieniowa). Pani Dietetyk namawiała, aby jeść pięć posiłków dziennie, koniecznie przed wyjściem do szkoły zjeść ciepłe śniadanie oraz spożywać różnorodne produkty naturalne i zdrowe (suszone owoce, warzywa, orzechy). Powiedziała jak policzyć - ile wody należy pic? I, że trzeba ją pic przed posiłkiem. Uczniowie z klasy I A przynieśli przekąski, które podjadają w ciągu dnia. Były to batoniki, paluszki, ciasteczka itp. Chętne osoby przeczytały jaki jest skład tych „smakołyków” – okazało się, że zawierają one bardzo dużo barwników, ulepszaczy, spulchniaczy i innych dodatków zaznaczonych literkami E. Większość uczniów stwierdziła, że lepsze i zdrowsze są warzywa surowe i gotowane (marchewka, pietruszka, rzepa, kalarepa, brokuły, cukinia, ogórek zielony), którymi częstowała Pani Magdalena Franczak. Natomiast uczniowie klasy III A i III B przygotowali świeżo wyciskane soki owocowe, warzywne i owocowo – warzywne, którymi częstowali nauczycieli, koleżanki i kolegów. Nie wszyscy byli zgodni i przekonani co jest zdrowsze. Uczennice z klasy II B przygotowujące projekt edukacyjny przeprowadziły z Panią Dietetyk wywiad dotyczący wody. Pani Marzena otrzymała kwiaty, podziękowania i ananasa za podzielenie się swoją cenną wiedzą na temat zdrowej diety.
opracowała: Magdalena Franczak