Pizza Iganie’ana
Czy wiecie z jakiego rejonu świata pochodzi pizza? Czy wiecie, że Włosi jedzą pizzę całkiem inaczej niż my Polacy… polewają ją tylko np.: dobrą oliwą z oliwek, nie używają ketchupu. Ciasto na pizzę musi być bardzo dobrze wyrobione, a dodatki skomponowane według własnego uznania.
Przygotuj:
1 ¾ szk mąki
2 łyżki oleju
2.5 dag drozdży
Mleko lub woda
Sół, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki wymieszaj, następnie kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione - uderzaj nim o blat stołu. Ta czarodziejska sztuczka sprawi, że ciasto drożdżowe będzie jeszcze bardziej delikatne i puszyste.
Tego i wiele innych ciekawostek oraz tajników wyrobu pizzy, uczniowie klasy IVA z wychowawczynią Agnieszką Radomyską, dowiedzieli się podczas feryjnych warsztatów kulinarnych. Dnia 15.02 gościliśmy po raz kolejny w bibliotece w Nowym Opolu. Zajęcia kulinarne prowadziła pani Małgorzata Zdunek. Uczniowie klasy IVA mieli okazję przygotować od podstaw tradycyjne ciasto na pizzę, sosy do pizzy a także mogli wybrać zdrowe dodatki. Staropolski przepis na ciasto drożdżowe mówi o tym, że aby ciasto się udało należy je przynajmniej stukrotnie wyrobić . Pani Małgosia pokazała nam inny sposób na dobre wyrobienie ciasta, podczas którego trzeba było nim mocno rzucać o stół. Pizza udała się znakomicie.
Panu Heniowi dziękujemy za transport, pani Izie Kuniewicz za miłe przyjęcie a pani Małgorzacie Zdunek za wspaniałe warsztaty. Już nie możemy doczekać się kolejnych zajęć z pieczenia tortu bezowego.
Uczniowie kl IV a z wychowawczynią A. Radomyską.